vr. mrt 29th, 2024

Ryoyu Kobayashi, winnaar van het Olympisch goud bij het schansspringen in Japan, eindigde vrijdag als tweede. Timi Zajc uit Slovenië werd voor zijn thuispubliek in Planica gekroond tot wereldkampioen schansspringen.

De 26-jarige Kobayashi werd de eerste Japanner die een individuele medaille won op de FIS Nordic World Ski Championships sinds Noriaki Kasai in 2003 derde werd in zowel de normale als de grote wedstrijd.

Ryoyu Kobayashi, winnaar van de zilveren medaille, viert feest na afloop van de individuele HS138 wedstrijd bij de FIS Nordic World Ski Championships Planica op 3 maart 2023 in Planica, Slovenië. (Getty/trainingswereld)

Dawid Kubacki uit Polen sloot het podium af in Planica, maar de dag behoorde toe aan Zajc, die het eerste goud van het gastland op de wereldkampioenschappen van dit jaar veiligstelde.

Kobayashi leidde na de openingsronde van de finale met een sprong van 135,0 meter die hem 144,0 punten opleverde. Zijn tweede sprong scoorde echter slechts de negende beste 132,8, waardoor hij 10,7 achterstand had op Zajc en slechts 0,6 op Kubacki in het eindtotaal.

De inwoner van Iwate Prefecture, die tijdens de Olympische Winterspelen van 2022 in Peking goud en zilver won op de normale heuvel, was blij dat hij voor het eerst het podium van het wereldkampioenschap in de individuele competitie kon bereiken.

“Het is lang geleden dat ik me zo nerveus heb gevoeld. Het was leuk om eindelijk een WK-medaille te halen,” zei Kobayashi, een grote heuvel team bronzen medaillewinnaar op de werelden van 2019. “Mijn sprong was ook niet zo slecht.”

Bij de andere Japanse springers werd Naoki Nakamura 29e, Ren Nikaido 32e en Ryoyu’s oudere broer, Junshiro Kobayashi, werd 34e.