We hebben allemaal min of meer duidelijk welke voedingsmiddelen gezond zijn en welke niet, maar hoewel we de theorie kennen, oefenen is iets anders. Een groot deel van de samenleving vindt het moeilijk, en veel, om af te zien van het eten van ongezond voedsel en ze komen in een eindeloze vicieuze cirkel terecht. Ze gaan op dieet om af te vallen, ze stoppen omdat ze angstig zijn, ze proberen het opnieuw… en het wiel stopt nooit. Deze situaties zijn stressvol en kunnen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Nu de zomer is aangebroken, is het normaal dat mensen zich weer zorgen maken over hun figuur, maar het moet duidelijk zijn dat snelle diëten geen optie zijn, omdat ze maar tijdelijk werken. Uxía Rodríguez, diëtist-voedingsdeskundige en secretaris van de officiële vereniging van diëtisten-voedingsdeskundigen van Galicië (CODINUGAL) vernietigt internettrends en moedigt mensen aan om professioneel advies in te winnen.
Met de zomer voor de deur besluiten veel mensen om kilo’s kwijt te raken en willen ze het snel doen. Intermittent fasting is erg in de mode, wat is het en wat vind jij ervan als professional?Intermittent fasting is gebaseerd op op een relatief vroeg uur gaan eten en niet ontbijten, maar direct eten. Daarna vast je ongeveer 14 uur, en in de rest eet je. Er zijn varianten maar het zou min of meer dat zijn. Er zijn onderzoeken gedaan waarin personen die een periodiek dieet volgden werden vergeleken met anderen die een gezond dieet volgden en de resultaten als het gaat om op een gezonde manier afvallen zijn vergelijkbaar. Met andere woorden, er zijn mensen die het beter vinden om hun maaltijden in een paar uur te concentreren en anderen die, als ze vasten, angstig worden en uiteindelijk de remedie erger is dan de kwaal, omdat ze uiteindelijk meer gaan eten omdat ze niet gegeten hebben. ontbijt. Het hangt erg van de persoon af. Je moet dus individualiseren.Diëten die koolhydraten vermijden, zoals Keto, zijn nog steeds in opkomst. Denk je dat het een vergissing is om je te verlagen consumptie?Het moet duidelijk zijn dat we meestal te veel koolhydraten consumeren. Bij een pastagerecht denken we aan een goed gevuld gerecht, maar pasta moeten we zien als een soort garnering. Ik zeg altijd dat het een kwart van het bord moet beslaan en normaal gesproken gebeurt dat nooit. Het is dus goed om ze te verminderen, maar met dit type dieet waarin heel weinig wordt geconsumeerd, bestaat het risico dat het lichaam niet genoeg glucose krijgt, wat onze energiebron is, en het kan gevaarlijk zijn. Als je onder een minimum komt, kom je in een staat van ketoacidose en dit kan langdurig schadelijk zijn voor het lichaam. Daarom moet je bij het volgen van dit type dieet weten waarom en dit doen met een voedingsdeskundige die weet hoe hij het moet analyseren en controleren of koolhydraten niet onder het minimum worden geconsumeerd.Op welk niveau beïnvloedt internet als het gaat om het genereren van mythen over de voeden?Het beïnvloedt veel en ten kwade. Mythen zijn heel gewoon, zoals dat fruit ’s avonds slecht aanvoelt of dat je ook geen groenten kunt eten voor het avondeten, en dat betekent dat als je ze niet neemt, wat gezond zou zijn omdat je ze bij de lunch en het avondeten moet opnemen, je kies voor een ander soort producten die niet zo voedzaam zijn en die het je moeilijk maken om op een gezond gewicht te blijven.
Wat vind je van diëten waarbij voeding wordt vervangen door shakes of pillen, en die bovendien erg duur zijn?Het zou nodig zijn om elk afzonderlijk geval te analyseren, maar over het algemeen raad ik ze niet aan. Wat wij voedingsdeskundigen doen, is voedseleducatie. Met andere woorden, als je te zwaar bent, gaan we het verliezen, maar we gaan ook leren om goed te eten. Met pillen of shakes leer je niet eten en als je je streefgewicht bereikt, eet je weer als voorheen. En er zijn studies die aantonen dat je niet alleen de verloren kilo’s terugkrijgt, maar er ook meer aankomt. Het probleem is dat het ook producten zijn die je in supermarkten of paraapotheken kunt kopen, dus ze zijn heel toegankelijk. Dan treedt het rebound-effect op, want als je heel plotseling valt, wil je lichaam het tegenovergestelde: je komt snel aan.Is het mogelijk om in een paar maanden veel kilo’s kwijt te raken? Kan het zonder gezondheidsrisico’s?Over het algemeen, nee, het moet iets geleidelijk zijn zodat je lichaam eraan went. Het is niet gezond om af te vallen met snelle diëten omdat het rebound-effect gegarandeerd is. Als we het hebben over overgewicht, kunnen er gevallen zijn van 10 kilo afvallen in een maand, maar over het algemeen is het niet handig. Door in de zomer gedurende twee of drie maanden een overdreven beperking op te leggen, verlies je gewicht, maar ook spieren.En natuurlijk moeten goede eetrichtlijnen vergezeld gaan van lichaamsbeweging…Wie wil afvallen, moet natuurlijk beginnen met lichaamsbeweging. Maar het is belangrijk om het het hele jaar door als iets globaals te zien, niet nu eerst twee maanden goed voor jezelf zorgen en dan wachten tot april van het volgende jaar om hiermee te beginnen. Het is raadzaam om het hele jaar door een gezonde eetstijl aan te houden en lichaamsbeweging toe te voegen. Dit moet niet alleen in een paar specifieke maanden worden gedaan.Veel mensen zeggen dat ze geen wilskracht hebben en zichzelf niet kunnen beheersen tijdens het eten. Zijn er tactieken om te voorkomen dat je in een eetbui terechtkomt?Ja, realistische en concrete doelen stellen. Er zijn mensen die elke dag beginnen met het eten van bijvoorbeeld gekookte vis en kip en dat is zo’n plotselinge verandering dat het na verloop van tijd niet meer vol te houden is. Het ideaal is om gezond eten geleidelijk aan aan te passen aan uw levensstijl, zodat de verandering niet zo plotseling komt.We weten allemaal dat suiker en vet slecht voor je zijn… maar ik veronderstel dat af en toe verwennen ook niet zo erg is. Waar ligt de grens?Als je op een dag ergens naar verlangt, neem het dan, geen probleem. Als we het al hebben over angst op zo’n niveau dat je elke dag snoep moet eten, dat als je klaar bent met werken en ontspannen je zin hebt om ongezonde producten te eten, dan moet je eraan werken. Een interventie met psychologie is nodig om deze angst aan te pakken. Voedingsdeskundigen werken samen met psychologen om te doen wat psychonutritie wordt genoemd. Stress, angst worden vaak geprimed door voedsel.Is er een gezond aantal maaltijden per dag?Dat hangt af van elk geval. Er zijn mensen die drie keer per dag eten en het goed doen, maar anderen kunnen erg hongerig aankomen tijdens de lunch of het avondeten en in deze gevallen is het raadzaam om halverwege de ochtend iets te eten of een tussendoortje te nemen om eetbuien te voorkomen.En een hoeveelheid water?Ze hoeven niet de twee liter te drinken die ze ons altijd hebben verteld, het kan anderhalve liter per dag zijn, en binnen deze hoeveelheid zou het water zitten dat groenten en fruit ons geven. Aan een puree is ook water toegevoegd. Ik maak van de gelegenheid gebruik om het belang van het consumeren van peulvruchten te benadrukken, omdat verschillende onderzoeken aandringen op het verhogen van de hoeveelheid plantaardige eiwitten die we eten en het verminderen van de hoeveelheid vlees per week. En je moet natuurlijk groenten en fruit consumeren.Zijn er beperkingen met betrekking tot koffie en thee?Ze kunnen worden geconsumeerd, maar niet te veel om te voorkomen dat ze overdrijven met cafeïne en theïne. Twee of drie kopjes per dag zijn prima, afhankelijk van het geval. Bij zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, is maximaal twee keer per dag aan te raden. Je moet onderscheid maken tussen thee en aftreksels, die je zoveel kunt nemen als je wilt om de aanbevolen hoeveelheid water te bereiken.Ten slotte. Is het essentieel om naar een voedingsdeskundige te gaan om het dieet aan te passen aan uw behoeften als u beter wilt eten?Het zou worden aanbevolen omdat het gebruikelijk is dat we meer factoren vinden die gewichtsverlies belemmeren. In onze kliniek in A Coruña komen soms mensen bij ons die niet begrijpen waarom ze niet afvallen. Er zijn factoren die hier soms aan bijdragen en we kunnen helpen om dat gezonde gewichtsverlies te bereiken, dat in de loop van de tijd behouden blijft en dat niet seizoensgebonden is, alleen nu voor de zomer.