do. feb 22nd, 2024

Een studie die vandaag is gepubliceerd in ‘Natuurgeneeskunde’ heeft de consumptie van de kunstmatige zoetstof erythritol met een oudere risico op een hartinfarct en cerebrovasculair accident (ictus).

Het onderzoek, geleid door de Cleveland Kliniek (Ohio, Verenigde Staten) en mee gemaakt meer dan 4.000 mensen in de Verenigde Staten en Europa, heeft ontdekt dat mensen met hogere niveaus van erythritol in het bloed een hoger risico hebben om er last van te hebben ernstige nadelige cardiale gebeurtenis.

De studie heeft ook bevestigd dat erythritol de activatie van bloedplaatjes (de cellen die verantwoordelijk zijn voor het stoppen van bloedingen in het lichaam) en daarom de vorming van stolsels, een bevinding die was waargenomen in preklinische studies.

“Zoetstoffen als erythritol zijn geworden de laatste jaren razendsnel in de mode, maar de effecten op de lange termijn moeten verder worden onderzocht’, waarschuwt hij Stanley Hazen, hoofdauteur van de studie en voorzitter van de afdeling Cardiovasculaire Wetenschappen van het Lerner Research Institute en mededirecteur van de Cardiology Service van de Cleveland Clinic.

“Hart- en vaatziekten stapelen zich op in de loop van de tijd, en hartziekte Ze zijn wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak. We moeten ervoor zorgen dat het voedsel dat we eten draag niet op een verborgen manier bij”, legt Hazen uit.

Erythritol, dat wordt verkregen uit fermentatie van maïssuiker, het is ongeveer 70% zoeter dan suiker en wordt gebruikt als alternatief voor suiker of sacharine omdat Ze leveren geen calorieën of koolhydraten.

Producten met erythritol worden vaak aanbevolen voor mensen met obesitas, diabetes of metabool syndroom om uw consumptie van suiker of calorieën te vermijden.

Deze mensen runnen echter ook een verhoogd risico op nadelige cardiovasculaire gebeurtenissen zoals hartaanvallen en beroertes.

Direct naar de bloedbaan

Eenmaal ingenomen, wordt erythritol niet gemetaboliseerd, maar komt het in de bloedbaan terecht het wordt uitgescheiden via de urine.

Het menselijk lichaam maakt op natuurlijke wijze lage hoeveelheden erythritol aan, dus geen extra verbruik kan ophopen.

De studie waarschuwt dat het moeilijk is om kunstmatige zoetstoffen te meten etiketteringsvereisten zijn minimaal en ze vermelden vaak niet de afzonderlijke verbindingen.

In het geval van erythritol, een product zijn “algemeen erkend als veilig” door het officiële Geneesmiddelenbureau (FDA), betekent dat veiligheidsonderzoeken op lange termijn niet vereist zijn.

De auteurs zijn echter van mening dat het belangrijk is om vervolgstudies om hun bevindingen bij de algemene bevolking te bevestigen.

“Ons onderzoek laat zien dat wanneer deelnemers een kunstmatig gezoete drank consumeerden met een hoeveelheid erythritol bleek te zijn in veel bewerkte voedingsmiddelen dagenlang werden duidelijk verhoogde niveaus in het bloed waargenomen, niveaus veel hoger dan die waargenomen om stollingsrisico’s te verhogen, ” legt Hazen uit.

Om deze reden dringt de studie aan op het belang van “performen”. meer veiligheidsonderzoeken om de langetermijneffecten van kunstmatige zoetstoffen in het algemeen, en erythritol in het bijzonder, op de r te onderzoekenrisico’s op hartinfarct en beroerte, vooral bij mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

In de tussentijd raden de auteurs aan om uw arts of een geregistreerde diëtist te raadplegen voor meer informatie over gezonde voedingsopties en gepersonaliseerde aanbevelingen.